Unas megrendelések kezelése egyedi program segítségével

Egy cég azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy készítsek neki egy olyan külső programot, amivel három különböző Unas webáruháznak a megrendeléseit tudja kezelni.

Az igények az alábbiak voltak:

  • 3 különböző unas webáruház megrendeléseinek a kezelése
  • Csomagolható megrendelések listája
  • Nem csomagolható megrendelések listája
  • A készlet egy külső számlázó program tartalmazza
  • 2 készlet kezelése
  • Áttárolás a központi és a csomagoló raktár között
  • A hiányzó termékek megrendelése egy excel lista alapján

Szükséges adatok importálása a programba

A fentiek alapján, egy access segítségével fejlesztettem ki a programot. Induláskor az alábbi főmenüvel találkozhatunk:

Az adatok betöltése menüben, az Unas webáruházakból kiexportált megrendelések, és a külső számlázó programból exportált készlet adatok betöltésére van lehetőség ahogy az alábbi menü képén is látszik:

Az importálás során a rendszer a megrendeléseket megvizsgálja, és a további adatok kigyűjtéséhez összevonja és összeköti a termékeket a szükséges adatokkal. Fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy a működéshez szükséges előkészület pl paraméterezés az Unas rendszerben.

Csomagolható és nem csomagolható megrendelések

Csomagolható megrendelések azok, amelyek a készlet alapján lehetségesek. (Fontosnak tartom itt is megjegyezni, hogy a FIFO kialakítása nem került beépítésre). Egyszerűen a rendszer megmutatja azt, hogy a készlet alapján időrendbe sorolva melyek azok a megrendelések amelyek csomagolhatóak. Illetve belekerül egy olyan számítás is amely megmutatja, hogy abból a termékből még hány megrendelés érkezett. Igény volt az is, hogy a megrendeléseket webshoponként csoportosítva mutassa az átláthatóság és a kezelhetőség miatt.

És íme a lista:

És a nem csomagolható:

Áttárolás

Ahogy az elején említettem, az igények között szerepelt az is, hogy egy excel fájlba kiexportálva mutassa meg a rendszer, melyek azok a termékek és azok mennyisége, amiket a csomagoló raktárba át kell szállítani. Ez akkor is igaz, ha a központi raktár készlete sem elég a megrendelt mennyiséghez, de ott ne álljon a polcon feleslegesen.

Tapasztalatom alapján, sok helyen a csomagolást egy külső fulfilment raktárral végeztetik, de a költség hatékonyság miatt nem helyeznek ki sok terméket, csak azokat amelyekre szükség lehet. Jelen esetben is ez történik.

Rendelés

A rendelés alatt itt azok a termékek szerepelnek a listában, amelyek készlet mennyisége alapján a csomagolás nem teljesülhet, tehát a beszállítótól további mennyiségre van szükség.

A program tövább bővíthető és egyedi igények alapján módosítható. Amennyiben kérdésed lenne az alábbi űrlap segítségével vedd fel velem a kapcsolatot.