Témák és sablonok

Amikor a weboldalépítésről van szó, számos különböző lehetőség közül választhatsz. Használhatsz tartalomkezelő rendszert (CMS), például a WordPress-t, vagy választhat weboldal-építőt. Egy CMS sokoldalúbb, és nagyobb ellenőrzést biztosít a webhelyed felett, de nehezebb is lehet a használata. Egy weboldal-építő könnyebben használható, de korlátozottabbak a weboldalával kapcsolatos lehetőségei.

Tehát melyiket válassza? Ez a Te igényeidtől és tapasztalati szintedtől függ. Ha még nincs tapasztalatod a honlapkészítésben, akkor a honlapkészítő használatát javasoljuk. Ezeket könnyebb használni, és olyan sablonokat és terveket tartalmaznak, amelyek segítségével professzionális megjelenésű webhelyet hozhatsz létre.

Ha már tapasztaltabb vagy a weboldalépítésben, akkor a WordPress használatát javasoljuk. Ez sokoldalúbb, és nagyobb kontrollt biztosít a webhelyed felett. Kezdetben azonban nehezebb lehet a használata.

„Mik azok WordPress sablonok? Ha egyszerűen fogalmazok, akkor ezek olyan fájlok halmaza, melyek szabályozzák az oldalad megjelenését és lehetővé teszik a különböző extra funkciók használatát. WordPress telepítésével rengeteg funkcióhoz és lehetőséghez jutsz hozzá, így oldalakat, bejegyzéseket, médiafájlokat tudhatsz feltölteni. A sablonokon keresztül azonban megtervezheted az oldalad megjelenését.

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben megváltoztatom az oldal kinézetét WordPress sablon használatával vagy cseréjével, akkor mi lesz azokkal a tartalmakkal amiket már felraktam.” A tartalom maga független attól, hogy milyen sablon van használatban. Az eredetileg feltöltött bejegyzések vissza fognak jelenni ugyanazokkal az adatokkal, de más kinézettel; ugyanígy aloldalon is. Viszont ha megpróbáltad az aloldalt elővele sablonnal formálni, akkor ezek elvesznek sablon cserénél.